Мъжкия фертилитет

Многобройни анализи категорично констатират спад в качеството на сперматозоидите през последните десетилетия. Според голямо международно проучване, качеството на сперматозоидите се понижава наполовина между 1938 и 1990.

Данните от ретроспективно, френско изследване показват, че количеството и качеството на мъжките сперматозоиди е намаляло с една трета в продължение на последните 15 години. Тази тенденция засяга особено индустриализираните западни страни, както и бързо развиващите се нови членки на EU.

Причините за този "феномен" са само частично дължащи се на физиологични и токсикологични фактори. Качеството на храната, както и промяната в хранителните и питейните навици, завишените нива на стрес и емоционална нестабилност, оказват значително негативно влияние върху развитието на здрави и витални сперматозоиди.

Клинични данни

Факт е, че качеството на сперматозоидите може значително да се подобри чрез прием на няколко основни хранителни микроелемента и комплекси от карнитини, съчетани в оптимално съотношение.

Известният изследователски институт "Cochrane Collaboration" също така потвърждава, че антиоксидантите подобряват мъжката плодовитост. Използването на балансирани карнитинови комплекси и функционални вещества като ензимни кофактори, естествени микро елементи и витамини, са ефикасна стратегия за чувствително подобрение на мъжкия фертилитет.

Фактор възраст

Не можете да контролирате възрастта си или възрастта на партньора си. Aко искате да имате дете или повече деца, планувайте възможно най-рано това.

Ето и някой факти относно зависимостта между възрастта на мъжа и фертилните му възможности: Качеството на спермата на мъжа намалява с възрастта. При застаряването на мъжа, времето необходимо за забременяване на партньора се увеличава чувствително. Независимо от възрастта на майката, рискът от спонтанен аборт е по-висок, ако бащата е над 45 години.

Тютюнев дим и фертилитет

Цигареният дим съдържа хиляди вредни химикали, които причиняват увреждане на всички части на тялото, включително на спермата. Тютюнопушенето променя средата, в която се развива зреенето на сперматозоидите и това може да доведе до така наречените епигенетични промени, които увеличават риска от здравословни проблеми при децата, родени от бащи, които пушат. Тежкото пушене (> 20 цигари на ден) от бащите по време на зачеването, увеличава риска от детска левкемия.

Няма безопасна граница за пушене, единственият начин да предпазите себе си и нероденото си бебе, е да спрете. Отказването може да е трудно и може да се нуждаете от подкрепа. Говорете с Вашия лекар за съвет и информация.